گروه علوم باغبانی و زراعی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
چکیده: (451 مشاهده)
استفاده از کودهای زیستی برای کاهش اثرهای تنشهای محیطی در گیاهان اهمیت ویژه ای دارد. پژوهش حاضر برای بررسی اثر عصاره جلبک دریایی بر رشد، خصوصیات فیزیولوژیک و بیوشیمیایی شمعدانی عطری (Pelargonium graveolens cv. Bourbon) زیر تنش شوری انجام شد. تنش شوری در سه سطح (0، 60 و 120 میلیمولار) با عصاره جلبک (0، 5/0، 1 و 2 گرم در لیتر)؛ به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی در سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که تنش شوری 120 میلیمولار سبب کاهش معنیدار صفات مورفولوژیک گیاه (وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه) و میزان رنگدانههای نورساختی (سبزینه a، b و کل) گیاه شد. استفاده از عصاره جلبک سبب کاهش اثر تنش شوری در شمعدانی عطری شد. در تنش شوری 120 میلیمولار و عدم کاربرد عصاره جلبک بیشترین مقدار ساخت کربوهیدرات محلول (69/36%) و پرولین (63/37%) نسبت به شاهد مشاهده شد. نتایج کلی پژوهش نشان داد که شمعدانی عطری نسبت به تنش شوری ملایم تا حدودی نسبت به تنش شوری شدید، متحملتر عمل نمود و عصاره جلبک نقش مهمی در تعدیل اثر منفی تنش شوری با افزایش رشد و تولید ترکیبات متابولیک گیاه شمعدانی عطری دارد.
Nabavi S S, Ghanbari jahromi M, Mortazavi S N. Effects of seaweed extract on the growth and biochemical characteristics of scented-leaved geranium (Pelargonium graveolens) under salinity stress conditions. FOP 2024; 9 (2) :299-314 URL: http://flowerjournal.ir/article-1-298-fa.html
نبوی سیده شقایق، قنبری جهرمی مرضیه، مرتضوی سید نجم الدین. اثر عصاره جلبک دریایی بر رشد و ویژگیهای بیوشیمیایی شمعدانی عطری (Pelargonium graveolens cv. Bourbon) در شرایط تنش شوری. گل و گیاهان زینتی. 1403; 9 (2) :299-314