:: دوره 4، شماره 2 - ( پاییز-زمستان 1398 ) ::
جلد 4 شماره 2 صفحات 86-74 برگشت به فهرست نسخه ها
بهبود ویژگی‌‌های کیفی پس از برداشت رز بریدنی (.Rosa×hybrida L) رقم ‘Red Alert’ در پاسخ به شدت نور
محمد فضلی ، نیما احمدی* ، علیرضا بابائی
دانشگاه تربیت مدرس
چکیده:   (3869 مشاهده)
طول عمر و کیفیت پس از برداشت از مهم‌‌ترین عوامل ارزیابی کیفیت گل‌‌های بریدنی است که زیر اثر عوامل گوناگون  پیش و پس از برداشت قرار می‌‌گیرد. نور به عنوان یکی از عوامل محیطی، می‌‌تواند نقش مهمی در نگهداری گل بریدنی و بهبود ویژگی‌‌های کیفی آن داشته باشد. با توجه به این‌‌که تا کنون پژوهش دقیقی در این زمینه انجام نشده است، این پژوهش با هدف ارزیابی میزان شدت نور لازم برای رز بریدنی در فرآیند عرضه گل و گیاهان زینتی در مرحله پس از برداشت، طراحی و اجرا شد. این پژوهش در آزمایشگاه پس از برداشت در شرایط کنترل شده محیطی و به صورت فاکتوریل در قالب طرح به طور کامل تصادفی  با سه تکرار در سال 1397 اجرا شد. فضای اتاق پس از برداشت توسط پرده پلاستیکی ضخیم سفید رنگ به سه قسمت جداسازی شد و تیمارها در سه سطح شدت نور 15، 25 و 50 میکرومول بر متر مربع بر ثانیه با کاربرد لامپ‌های LED طراحی شد. ویژگی های مورد بررسی شامل عمر گلجایی، فعالیت آنزیم‌‌های آنتی اکسیدانی کاتالاز و پراکسیداز، پرولین، وزن تر نسبی، آنتوسیانین، کاروتنوئید و سبزینه بود. نتایج نشان داد که بیشترین میزان فعالیت آنزیم‌‌های کاتالاز و پراکسیداز به ترتیب در شدت نورهای 15 و 50 میکرومول بر متر مربع بر ثانیه بود و فعالیت آن‌‌ها در طی عمر گلجایی کاهش قابل توجهی داشت. مقدار پرولین با گذشت زمان افزایش یافته و بالاترین میزان آن در هر سه تیمار در روز 9 پس از برداشت دیده شد. بیشترین مقدار وزن تر نسبی در بین تیمارها، در شدت نور 15 میکرومول بر متر مربع بر ثانیه و  در طی عمر گلجایی، در روز سوم پس از برداشت مشاهده شد. همچنین کم ترین میزان وزن تر نسبی در شدت نور 25 میکرومول بر متر مربع بر ثانیه به دست آمد. با این وجود، مشاهده ها نشان داد که تفاوت معنی داری بین عمر گلجایی، کاروتنوئید، سبزینه و آنتوسیانین رز بریدنی در شدت نورهای 15، 25 و 50 میکرومول بر متر مربع بر ثانیه وجود ندارد. با توجه به نتیجه های به دست آمده از این پژوهش،  برای بهبود ویژگی‌‌های کیفی و کمی گل‌‌های بریدنی رز در دوره پس از برداشت، نگهداری گل‌‌ها در فروشگاه‌‌های عرضه کننده گل در شدت نور 15 میکرومول بر متر مربع بر ثانیه پیشنهاد می شود.
واژه‌های کلیدی: آنتوسیانین، پراکسیداز، پرولین، کاتالاز، سبزینه
متن کامل [PDF 341 kb]   (1522 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1399/1/27 | پذیرش: 1399/3/31 | انتشار: 1399/8/29
فهرست منابع
1. Arnon, A.N. (1967). Method of extraction of chlorophyll in the plants. Agronomy Journal, 3, 112-121.
2. Bates, L., Waldren, R., Teare, I. (1973). Rapid determination of free proline for water-stress studies. Plant and Soil, 39, 205-207. [DOI:10.1007/BF00018060]
3. Bradford, M.M. (1976). A rapid and sensitive method for the quantitation of microgram quantities of protein utilizing the principle of protein-dye binding. Analytical Biochemistry, 72, 248-254. [DOI:10.1016/0003-2697(76)90527-3]
4. Bredmose, N., Nielsen, J. (2004). Effects of thermoperiodicity and plant population density on stem and flower elongation, leaf development, and specific fresh weight in single stemmed Rose (Rosa hybrida L.) Plants. Scientia Horticulturae, 100(1-4), 169-82. [DOI:10.1016/j.scienta.2003.08.019]
5. Chakmak, I., Horst, W.J. (1991). Effect of aluminium on lipid peroxidation, superoxide dismutase, catalase, and peroxidase activities in root tips of soybean (Glycine max). Physiologia Plantarum, 83, 463-468. [DOI:10.1111/j.1399-3054.1991.tb00121.x]
6. Daneshi Nergi M.A., Ahmadi, N. (2014). Effect of 1-MCP and ethylene on postharvest quality and expression of senescence-associated genes in cut rose cv. Sparkle. Scientia Horticulturae, 166, 78-83. [DOI:10.1016/j.scienta.2013.12.015]
7. Fanourakis, D., Pieruschka, R., Savvides, A., Macnish, J.A., Sarlikioti, V., Woltering, J.E. (2013). Sources of vase life variation in cut roses: A review. Postharvest Biology and Technology, 78,1-15. [DOI:10.1016/j.postharvbio.2012.12.001]
8. Grene, R. (2002). Oxidative stress and acclimation mechanisms in plants. The Arabidopsis Book/American Society of Plant Biologists. [DOI:10.1199/tab.0036.1]
9. He, Sh., C.E., Joyce, Irving, D., Faragher, J. (2006). Stem end blockage in cut Grevillea 'Crimson Yul-Lo' inflorescences. Postharvest Biology and Technology, 41(1),78-84. [DOI:10.1016/j.postharvbio.2006.03.002]
10. Hongbo, S., Zongsuo, L., Mingan, S., Shimeng, S., Zanmin, H. (2005). Investigation on dynamic changes of photosynthetic characteristics of 10 wheat (Triticum aestivum L.) genotypes during two vegetative-growth stages at water deficits. Colloids and surfaces. Biointerface, 43, 221-227. [DOI:10.1016/j.colsurfb.2005.05.005]
11. In, B.Ch., Lim, J.H. (2017). Potential vase life of cut Roses: seasonal variation and relationships with growth conditions, phenotypes, and gene expressions. Postharvest Biology and Technology, 135,93-103. [DOI:10.1016/j.postharvbio.2017.09.006]
12. Kuiper, D., van Reenen, H., and Ribot, S. (1996). Characterisation of flower bud opening in roses; A comparison of Madelon and Sonia roses. Postharvest Biology and Technology, 9(1),75-86. [DOI:10.1016/0925-5214(96)00026-9]
13. Kumar, N., Pal, M., Singh, A., Raj Kumar, S., Girish Chand, S. (2010). Exogenous proline alleviates oxidative stress and increase vase life in rose (Rosa hybrida L. 'Grand Gala'). Scientia Horticulturae, 127(1), 79-85. [DOI:10.1016/j.scienta.2010.09.009]
14. Lynch, D., Sridhara, S., Thompson, J. (1985). Lipoxygenase-generated hydroperoxides account for the nonphysiological features of ethylene formation from 1-aminocyclopropane-1-carboxylic acid by microsomal membranes of carnations. Planta, 164, 121-125. [DOI:10.1007/BF00391036]
15. Mori, T., Sakurai, M., Shigeta, J., Yoshida, K., Kondo, T. (1993). Formation of anthocyanins from cells cultured from different parts of strawberry plants. Food Science, 58, 788-792. [DOI:10.1111/j.1365-2621.1993.tb09359.x]
16. Rasouli, O., Ahmadi, N., Behmanesh, M. and Daneshi Nergi, M.A. (2015). Effects of BA and TDZ on postharvest quality and expression of laccase and aquaporin genes in cut Rose 'Sparkle. South African Journal of Botany, 99, 75-79. [DOI:10.1016/j.sajb.2015.03.191]
17. Sahebjamei, H., Abdolmaleki, P. and Ghanati, F. (2007). Effects of magnetic field on the antioxidant enzyme activities of suspension‐cultured tobacco cells. Bioelectromagnetics, 28, 42-47. [DOI:10.1002/bem.20262]
18. Teixeira da Silva, J.A. (2003). The cut flower: Postharvest Considerations. Biological Science, 3(4), 406-42. [DOI:10.3923/jbs.2003.406.442]
19. Urban, L., Six, S., Barthelemy, L., Bearez, Ph. (2002). Effect of elevated co2 on leaf water relations , Water balance and senescence of cut roses. Journal of Plant Physiology, 723, 717-23. [DOI:10.1078/0176-1617-0602]
20. Zhang, J., Kirkham, M. (1996). Enzymatic responses of the ascorbate-glutathione cycle to drought in sorghum and sunflower plants. Plant Science, 113, 139-147. [DOI:10.1016/0168-9452(95)04295-4]
21. Zieslin, N., Mor, Y. (1990). Light on roses. A review. Scientia Horticulturae, 43(1-2), 1-14. [DOI:10.1016/0304-4238(90)90031-9]



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 4، شماره 2 - ( پاییز-زمستان 1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها